Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΑΣΙΣΜΕΝEΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΟΘΗΚΑΝ 


Η βροχή πέφτει από το πρωί .
Ο δρόμος είναι γεμάτος νερά .
Ο σπουργίτης ψάχνει για φαγητό .
Η κορφή του βουνού δε φαίνεται.
Ο φούρνος ψήνει τα φαγητά .Η φραντζόλα είναι πολύ ωραία.Ο κορμός του δέντρου στο τζάκι έχει γίνει κάρβουνο.
Ο άγριος άνεμος κουνάει τη γιρλάντα .
Η Αρχιμηνιά έφτασε. Όρθιος περιμένω τον   Αϊ-Βασίλη πάνω στο έλκηθρο του Το δώρο μου είναι τυλιγμένο με μια πράσινη κορδέλα.       


Ο στολισμός του σπιτιού της γιαγιάς και του παππού
Τα Χριστούγεννα είναι μια μεγάλη γιορτή και στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο .Στον κορμό του  δέντρου από κάτω βάζουμε μια γιρλάντα......
.Πάνω του κρεμάμε ωραία στολίδια και στην κορφή στερεώνουμε ένα αστέρι.
Στη γειτονιά ο φούρνος μυρίζει πολύ ωραία γιατί ο φούρναρης φτιάχνει ωραία γλυκίσματα και πολλές φραντζόλες. Έξω ο δρόμος έχει πλημμυρίσει από αυτοκίνητα και ο μικρός σπουργίτης τσιμπολογά τα ψίχουλα από τις φραντζόλες που του πετά ο φούρναρης .
Σε λίγο θα έρθει ο Αϊ-Βασίλης με το έλκηθρο του  και θα μοιράσει δώρα στα παιδιά .
Όταν έφτασε ο Αϊ-Βασίλης κατέβηκε από το έλκηθρό του και σηκώθηκε όρθιος να μιλήσει .Μια κυρία όμως έτρεξε και έκοψε με το ψαλίδι της μια κορδέλα .Μόλις την έκοψε ο Αϊ-Βασίλης άρχισε να μιλάει .Όταν τελείωσε μας μοίρασε από ένα δώρο και έφυγε για το σπίτι του. Η γιορτή τελείωσε .Στη συνέχεια όλοι πήγαμε να πούμε τα κάλαντα «Αρχιμηνιά» και μετά πήγαμε στα σπίτια μας γιατί είχε αρχίσει να πέφτει η βροχή.

                                                                                                             Γιώργος Σωτηρόπουλος

Μπήκε ο Δεκέμβρης και όλοι ξεκίνησαν τις ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα .Έτσι και εγώ με τον αδελφό μου και τα ξαδέλφια μου αποφασίσαμε να στολίσουμε το σπίτι της γιαγιάς και του παππού .Αρχίσαμε να στολίζουμε το δέντρο. Του βάλαμε πολλά φωτάκια ,πολύχρωμες γιρλάντες με κόκκινη κορδέλα .Φτιάξαμε φιογκάκια και στην κορφή βάλαμε ένα χρυσό αστέρι .
Στο μπαλκόνι που βλέπει στο δρόμο βάλαμε έναν Αϊ-Βασίλη να είναι όρθιος στο έλκηθρο του.
Έπιασε όμως βροχή και από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα, ένας άγριος σπουργίτης μπήκε στο σακί με τα κάρβουνα και κρύφτηκε. Τότε ο αδερφός μου πήγε μέσα στην κουζίνα και πήρε τη φραντζόλα που είχε φέρει ο παππούς από το φούρνο και τη ρίξαμε στο σπουργίτι να τη φάει.
Μόλις μπήκε στο σπίτι ο παππούς ,από τη χαρά του ,που του είχαμε κάνει όμορφο το σπίτι του, τραγουδούσε τα κάλαντα «αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά»
Περάσαμε πολύ ωραία με τον παππού και ευχαριστηθήκαμε που άρεσε στον παππού και στη γιαγιά ο στολισμός που κάναμε!!!
Στελίνα Βλογιάρη


Η αγαπημένη μου γιορτή είναι τα Χριστούγεννα .Μαζί με τον αδερφό μου κάθε χρόνο πάμε στη γιαγιά μου .Εκεί στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Βάζουμε πολλά στολίδια :κορδέλες ,μπαλάκια γιρλάντες .Επάνω στην κορφή του δέντρου βάζουμε ένα χρυσό αστέρι .Όταν τελειώνουμε βγαίνουμε στην αυλή και παίζουμε με το χιόνι
Ο παππούς μας πήρε φέτος για δώρο, ένα έλκηθρο Με αυτό παίζουμε στην αυλή .Γύρω από εμάς πετάνε τρία σπουργιτάκια .Εγώ τρέχω και αγοράζω μια ζεστή φραντζόλα και την τρίβω στα μικρά πουλάκια. Εκείνα πλησιάζουν χαρούμενα και τρώνε όλη τους την τροφή. 

                                                                                                                                 Λεονόρα Κόνι


Φέτος τα Χριστούγεννα κάνει τσουχτερό κρύο και χιονίζει .Εγώ με τη μαμά μου και τον μπαμπά μου και τα αδέρφια μου στολίσαμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας. Βάλαμε κορδέλες ,γιρλάντες και ένα αστέρι στην κορφή Ο δρόμος είχε πολύ χιόνι και παίξαμε με τα έλκηθρα.  Ένα σπουργίτι ήταν πάνω στον κορμό ενός δέντρου. Φαινόταν πεινασμένο και το τάισα. Αργότερα στο φούρνο με  τα κάρβουνα ψήσαμε πολλά γλυκά για να γιορτάσουμε τα χρυσά Χριστούγεννα και την Αρχιμηνιά .Ευχηθήκαμε όλοι χρόνια πολλά.

Φαίδωνας Κορολής


Ο Αϊ-Βασίλης τα Χριστούγεννα μοιράζει τα δώρα .Πετάει με το έλκηθρο του και φαντάζεται ότι σε κάθε σπίτι θα υπάρχουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίδια, γιρλάντες κορδέλες και πολλά άλλα .Εκείνη την ώρα λέει από μέσα του «  Ευτυχώς που δεν έχει βροχή».
Κάποια άλλη φορά ένας τάρανδος γίνεται άγριος και τρέχει στο δρόμο ,που ο δρόμος του είναι φυσικά στον ουρανό. Φτάνει στην πρώτη καμινάδα και λέει :Εύχομαι να μου έχουν βάλει στα κάρβουνα κρέας ή στον φούρνο μια φραντζόλα ζεστό ψωμί » .Αχού!! Πάλι κορμό σοκολάτας έχουν .Πάλι θα μείνω νηστικός. Στο δέντρο είδε έναν ψεύτικο χιονάνθρωπο που ήταν χρυσός.
Στη συνέχεια σαν σπουργίτης ανέβηκε στην κορυφή της καμινάδας και έφυγε…………………………..          
              Κωνσταντίνα Στείρη


«Το κοριτσάκι και το σπουργιτάκι»

Ήταν αρχιμηνιά και ο δρόμος ήταν έρημος .Όλοι ήταν στα σπίτια τους και απολάμβαναν το φαγητό στο γιορτινό τραπέζι .
Ένας Αϊ-Βασίλης μοίραζε πολλά δώρα με το έλκηθρό του. ΄Εξω από το φούρνο της γειτονιάς ήταν ένα σπουργιτάκι και έτρωγε  ψίχουλα από μια φραντζόλα Ξαφνικά εμφανίστηκε  ένας άγριος σκύλος και επιτέθηκε στο σπουργιτάκι. Ένα κοριτσάκι με μια χρυσή κορδέλα στα μαλλιά στεκόταν όρθιο μπροστά στο δέντρο και κοιτούσε τη βροχή μέσα από το παράθυρο .Όταν είδε ότι ο σπουργίτης κινδύνευε ,φώναξε το μπαμπά της ,έτρεξαν και οι δύο και το έσωσαν .
Πήραν το σπουργίτι σπίτι τους .Το κοριτσάκι έκατσε μαζί του δίπλα στο μεγάλο τους δέντρο με την άσπρη γιρλάντα και τις κόκκινες κορδέλες. Στην κορφή του δέντρου ήταν και ένα κίτρινο αστέρι .Το σπουργίτι κοίταζε θαμπωμένο.
Όλοι ήταν χαρούμενοι που απέκτησαν έναν καινούριο φίλο
                                                                                                                     Μαριεύη  Σμυρλή


«Τα Χριστούγεννα»

Μια φορά κι έναν καιρό, τα Χριστούγεννα, ο καιρός ήταν πολύ άγριος .Έβρεχε πολύ. Οι άνθρωποι όμως στόλιζαν τα σπίτια τους με πολλά στολίδια όπως :γιρλάντες που ήταν σαν κορδέλες.
Τα στόλιζαν και με μπάλες από χρυσό σαν κάρβουνα αναμμένα. Στους δρόμους τα παιδιά λέγανε τα κάλαντα της πρωτοχρονιάς. Αρκετά παιδιά, τα Χριστούγεννα, πηγαίνουν στο χιονοδρομικό κέντρο και κάνουν σκι.
                                                                                                          Θοδωρής Κεχαγιάς


   Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα σπίτι ζούσε μια οικογένεια .
Το σπίτι ήταν μεγάλο .Είχε και μία παιδική χαρά .
Κάτω υπήρχε «μικρό,μικρό» γρασίδι .Σε μια κορφή ενός βουνού ήταν  μια εκκλησία και πίσω και δίπλα υπήρχαν πολλά δέντρα .Λίγο δίπλα από το σπίτι ήταν ένας φούρνος .Για να πας εκεί έπρεπε να ακολουθήσεις το μικρό δρόμο. Ξεκινήσαμε από το φούρνο για να συναντήσουμε και τα άλλα παιδιά .Όλοι μαζί θα λέγαμε τα κάλαντα. Στην άκρη του δρόμου, οι υπεύθυνοι ,είχαν βάλει  μια κόκκινη κορδέλα γιατί ο δρόμος ήταν χαλασμένος .΄Ετσι αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και να γυρίσουμε πίσω.
Δημήτρης ΓιαννακάκηςΗ Λίνα και τα τρία ξαδελφάκια της τελείωναν το στολισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου .Είχαν βάλει τις πολύχρωμες γιρλάντες ,τον κορμό τον είχαν γεμίσει με βαμβάκι για να φαίνεται χιονισμένος. Είχε μείνει μόνο το αστέρι να μπει στην κορφή του δέντρου .Το τοποθέτησε  ο μικρότερος της παρέας ,όρθιος στην καρέκλα για να φτάνει καλύτερα .Ανυπομονούσαν να φτάσει η Πρωτοχρονιά ,να βγουν στο δρόμο να πουν τα κάλαντα «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά …..».Να βρουν τα δώρα τους ,διπλωμένα με χρωματιστές κορδέλες κάτω απ΄το δέντρο .Ονειρεύονταν το έλκηθρο του Αϊ –Βασίλη να σταματά στη σκεπή του σπιτιού τους.
                                                                                                              Μαρισόφη ΚαρύκηΜια φορά κι έναν καιρό ήταν Χριστούγεννα και στολίζαμε το χριστουγεννιάτικο  δέντρο μας. Εγώ η μαμά ,ο μπαμπάς και η αδερφή μου στολίζαμε το σπίτι μας.  Ο μπαμπάς μου έβαζε τις γιρλάντες στο δέντρο Η μαμά τα φωτάκια και εγώ και η αδερφή μου βάζαμε τα στολίδια. Μετά βάλαμε τα διακοσμητικά κάτω από το δέντρο. Ο δρόμος ήταν γεμάτος χιόνια και βγήκαμε να παίξουμε .Μετά πήγαμε σπίτι και η μαμά μου έβαλε τα ξύλα στο τζάκι και ζεσταθήκαμε πολύ .Ο μπαμπάς μου έβαλε στο φούρνο το φαγητό και εγώ έκοψα το ψωμί και έβαλα σε κάθε πιάτο φραντζόλα ψωμί. Φάγαμε κοντά στο τζάκι.
Νεφέλη Σιλάμπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου