Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

της Μαρίας Πασπαλιάρη


Στις 3 Φεβρουαρίου 2015 οι μαθητές της ΣΤ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Περιβαλ -λοντικής Εκπαίδευσης βρέθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαί-δευσης Νέας Κίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Ταξίδι στο παρελθόν, Ναύπλιο».


Το πρωί, με λεωφορείο πήγαμε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το οποίο βρίσκεται στη Νέα Κίο. Εκεί συναντήσαμε τρεις υπεύθυνες του ΚΠΕ οι οποίες μας εξήγησαν κάποια πράγματα για το πρόγραμμα και παίξαμε κάποια παιχνίδια προσανατολισμού και συνεργασίας. Ύστερα χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες και επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο προκειμένου να μεταβούμε στο Ναύπλιο.
Το Ναύπλιο είναι μία από τις πιο γραφικές και ιστο -ρικές πόλεις της Ελλάδας, με εντυπωσιακά μνημεία. Αυτός ο τόπος έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία, η οποία δεν περιγράφεται μόνο σε ένα άρθρο. Την ίδρυσε ο Ναύπλιος (γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης). Ο επιβλητικός λόφος πάνω του, πήρε το όνομα του γιου του, του Παλαμήδη. Το Ναύπλιο πέρασε από Τουρκοκρατία, Ενετοκρατία, αλλά και από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Φυσικά όλοι αυτοί, κατακτητές και κτήτορες, του Ναυπλίου άφησαν το σημάδι τους. Επειδή όμως μια αναδρομή στην ιστορία του Ναυπλίου θα μας πάρει πολλές ώρες εμείς θα βγούμε από την μηχανή του χρόνου και θα επιστρέψουμε στο πρόγραμμά μας.

Στο Ναύπλιο καθεμιά από τις τρεις ομάδες ακολούθησε την υπεύθυνό της από το ΚΠΕ και αρχίσαμε την περιήγηση. Με οδηγό ένα χάρτη και μερικά φύλλα εργασίας, και οι τρεις ομάδες ξεκινήσαμε από το Λιμάνι, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα την πόλη του Ναυπλίου μέσα από άμεση παρατήρηση και δημιουργικές δραστηριότητες. Περάσαμε από την Πλατεία Τριών Ναυάρχων, από τα Πέντε Αδέρφια, από τον Ψαρομαχαλά, από την Αγία Σοφία και την Πλατεία Συντάγματος, από την οδό Σταϊκόπουλου, από τον Άγιο Σπυρίδωνα (την εκκλησία όπου δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας), από τον Άγιο Γεώργιο τελειώνοντας το οδοιπορικό μας στην Πύλη της Ξηράς.

Μέσα από την περιήγησή μας αυτή και την συμπλήρωση των φύλλων εργασίας, μάθαμε πράγματα για το Ναύπλιο και την ιστορία του τα οποία δε γνωρίζαμε.
Εμείς οι μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης ευχαριστούμε τους δασκάλους μας κ. Δημήτρη Σταύρου και κ. Νίκο Τσάγκαρη για αυτήν την πολύ όμορφη εκπαιδευτική δραστηριότητα που πραγματοποιήσαμε. Πιστεύουμε πως τέτοιες δραστηριότητες πρέπει να πραγματοποιούνται πιο συχνά γιατί συνδυάζουν την διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση και τη μόρφωσή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου